Валентин Николов за диверсификацията на ядрено гориво: Алтернативата ни е "Уестингхаус"

БТВ
share

Служебното правителство не трябва да взема такива кардинални решения. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" и Българския енергиен холдинг Валентин Николов, след като стана ясно, че служебното правителство отмени решението на кабинета "Петков" за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

Решението на редовното правителство е съобразено и с указания на Европейката комисия, уточни Николов.

Алтернативата ни към момента е "Уестингхаус" – изцяло независима от Русия, защото урановият "кейк" се взема от Канада, и се асемблира в Швеция. С диверсификацията руското гориво постепенно се замества от горивото от "Уестингхаус", посочи бившият директор на АЕЦ "Козлодуй".

По думите му след нахлуването на Русия в Украйна, е мираж в близко бъдеще у нас да е възможна реализацията на проекта "Белене" с предварително закупените от България руски реактори.

Кабинетът "Донев" отмени решение на кабинета "Петков" от лятото

Можем да продължим напред с много ясна и точна стратегия. 70% от хората у нас подкрепят ядрената ни програма, но, за съжаление, нямаме стратегия. Трябва да се работи внимателно в тази посока и да има малко повече тишина, заяви Валентин Николов.

Той каза още, че ако заложим на мощности от "Уестингхаус" и скоро започнем строителство на техен реактор, той ще е готов през 2034 г.

 

Водещи новини

Още новини