Приравняват съжителството с брак

share

Статутът на двойките, които съжителстват без брак, да бъде признат и ясно регламентиран в Семейния кодекс. Промените ще бъдат инициирани от депутати от ГЕРБ през септември, съобщава Труд.

Преди да стигнат до пленарната зала обаче, задължително ще минат през широка обществена дискусия, уточнява юристът от управляващата партия Емил Радев. От мнозинството са наясно, че най-вероятно ще срещнат отпор от Църквата.

Поправките в Семейния кодекс ще засегнат единствено пълнолетните хетеросексуални двойки, подчерта ГЕРБ-ерът.
Заради неизяснения си статут сега двойките, които не само съжителстват под един покрив, но и отглеждат децата си без формалния подпис, се сблъскват с трудности от битов характер при кандидатстване в детска градина, пътуване зад граница, обучение в чужбина, получаване на помощи, детски надбавки.

Проблемите при евентуална раздяла на "небрачната" двойка също са сериозни. Двамата родители трябва да се разберат кой точно ще отглежда детето. Избраният ще упражнява и родителските права.

При спор нещата отново ще стигат до съда, но процедурата е безкрайна и тромава, казва Емил Радев. Още по-голям е батакът, ако почине единият от партньорите. На практика сега живият не може да има никакви наследствени претенции.

Водещи новини

Още новини