Дават по 37 бона за разбита от земетресението къща

share

Близо 38 бона дава държавата за съборена след труса къща. По 37 860 лева получиха първите трима стопани от епицентъра Дивотино, чиито домове бяха сринати с багери, защото са напълно съсипани от земетресението на 22 май.

Сумите са одобрени от междуведомствената комисия по бедствията и авариите. С тях потърпевшите ще решат дали да си купят сглобяемо дървено жилище или да започнат нов строеж. Една сглобяема къща с две стаи и кухня струва около 25 бона. В пернишкото село обаче повечето от жителите са строители и не възприемат насериозно американския модел за дом. Смятат дървените жилища за бараки, но пък и нямат много време до зимата, за да си осигурят нов покрив над главите с тухли и бетон. Около 400 жилища са предложени на комисията до този момент за финансова помощ след бедствието. 80% от тях са получили пари.

От 2 бона до 200 лева са сумите, които ще бъдатраздадени до края на тази седмица на пострадали от земетресението в областта от дарението на ГЕРБ. Партията преведе 300 000 лева от субсидията си на БЧК, а обществени комитети по места решиха колко човека и по колко да бъдат подпомогнати. Такава бе и волята на дарителя. Пликовете със сумите се раздават на ръка и на място от днес, като получателите са над 400. От БЧК пък съобщиха, че в дарителската сметка за Перник при тях са събрани още 15 бона, като 10 от тях са от Висшия адвокатски съвет, а останалата част от депутати и частни лица. Червеният кръст не е правил мащабна национална кампания за дарения като след потопа в Бисер, защото преди тях община Перник е обявила своя набирателна сметка. Организацията само я е рекламирала.По последни данни в тази сметка до този момент са събрани около 130 000 лева.

Водещи новини

Още новини