Край със зелените вълни за коли на НСО

share

За разлика от политиците на новия началник на държавните гардове ген. Тодор Коджейков не му трябват 100 дни, за да покаже, че ще оправдае очакванията, съобщава "Стандарт".

Месец след встъпването му в длъжност, новият шеф на Национална служба охрана прави и първата промяна (за радост на шофьорите в столицата) - спира соцпрактиката служителите на КАТ да отцепват кръстовища, за да минат кортежите на властта. Лимузините на държавниците вече ще се съпровождат с мотористи, които ще спират за секунди движението, за да мине кортежът. Така ще се избегне образуването на огромните задръствания, които от години дразнят столичани.

"Идеята е заимствана от западните държави. Така е в Брюксел и Страсбург", разказва шефът на НСО. Новият модел на придвижване се прилага от 1 месец. Коджейков не крие обаче, че се надява в бъдеще колите на службата да са по-внимателни, когато се движат по улиците. Поводът за това е съвсем пресен. Само преди броени дни кола с гард удари и обърна линейка в центъра на столицата. Това е поредният инцидент с кола на службата през последните години. За никой обаче не е изненада, че в близо 95% от случаите "виновни" за катастрофите се оказват другите шофьори, а не гардовете. Причината е, че Законът за движение по пътищата пази шофьорите на НСО и вменява вина на останалите при инциденти. Засега все още не е ясно кой е причинил и последната катастрофа

"Всяка сутрин се прави инструктаж. Колегите са професионалисти и във всеки един момент много добре осъзнават какво работят и каква отговорност носят. Така че се надявам да не се случват повече такива произшествия", обяснява генерал Коджейков и допълва, че всеки, който кара кола, може да попадне в такава ситуация.

Освен движението на кортежите една от първите задачи на новото ръководство на НСО е написването на закона за службата. Повече от 20 г. гардовете работят без ясна нормативна уредба. Това е и причината много от дейността на охранителите да е обвита с мистерия. "Ще вкараме в този закон опита, който натрупахме през последните години", посочва генералът. В написването ще му помага и новият му заместник. Това е полк. Калин Иванов. Двамата са работили заедно през последните 14 г. и Коджейков се надява тази работата да продължи и в бъдеще. Преди да заемат ръководните постове, ръководителите на НСО са били гардове на премиера Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини