Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Ще има ли близкоизточно НАТО?

pixabay
share

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Подобна теза разви много детайлно йорданският монарх Абдула II пред медиите броени дни преди посещението на американския президент в Израел и Саудитска Арабия. Идеята не е нова, но вероятно създаването на регионален военно-политически съюз е в достатъчно напреднал стадий. Неговите съвременни основи постави бившият американски президент Доналд Тръмп, но обективни особености му попречиха да го доведе до завършен вид. Преди около 15 години дори в Египет се говореше за „Международна ислямска армия“ като се внушаваше съюз на арабските страни срещу Иран, но категорично без Израел. След сключването на „аврамическите договори“ този етап е вече минало.

Регионалният съюз в Близкия Изток има вече нови цели и нови потенциални участници.

Ако Иран остава вечния враг, то войната в Украйна преформатира близкоизточното политическото, икономическото и военностратегическото пространство. Редица арабски държави започнаха да гледат на Иран, така както Европа на Русия, нападнала безпричинно съседката си Украйна. Ако до 24 февруари 2022 г. за НАТО продължаваше да звучи унизителната характеристика на френския президент Макрон, че „организацията е в клинична смърт“, то сега нещата са поставени по друг начин. В Близкия Изток НАТО вече се възприема като „защитаващ чадър“ срещу  външна агресия, а не толкова инструмент за сваляне на правителства.

Всъщност атаките на йеменските бунтовници хутите по различни точки на съседните Саудитска Арабия и ОАЕ силно напомнят на вероломната агресия на Русия срещу съседна Украйна.

В американската преса се създава впечатлението, че оповестената среща на израелски и арабски представители под егидата на САЩ за координация срещу иранската въздушна и ракетна агресия (WSJ от 27 юни) е нова, решаваща стъпка към създаването на Близкоизточния алианс за противовъздушна отбрана. Всичко това става в навечерието на посещението на Байдън в Израел и Саудитска Арабия през периода 13-16 юли. Експерти добавят, че това е логична последица от тайните преговори през миналия март в египетския курорт Шарм ал Шейх на висши военни от Катар, Египет, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Йордания. За пръв път заедно с тях присъстваха и началниците на генералните щабове на израелската армия ген. Авив Кочави и на саудитската армия ген. Фаяд бин Хамед ал Руайли. Логично, на срещата е присъствал и генерал Кенет Маккензи, 14-тия командващ CENTCOM.

Военноморската координация напредва с учения за установяване на «контрол над стратегически морски участък в Червено море» с участието на израелска подводница и ракетни кораби, американски и арабски военноморски съдове.    

Според израелския сайт DEBKA в момента американската администрация полага огромни усилия за успешното реализиране на проекта за регионална въздушна координация за неутрализирането на въздушните удари на Иран срещу Саудитска Арабия и ОАЕ. Израелският военен министър Бени Ганц се опита да даде доказателства на тези амбиции като оповести, че съвместното американско-израелско-арабско командване вече е осуетило няколко ирански въздушни нападения.

Детайли не бяха дадени. Израелски специалисти са на мнение, че подобна съвместна инициатива е резултат от усилията на САЩ да предовратят израелска солова военна акция срещу Иран. Някои израелски фактори не посрещат идеята с ентусиазъм, тъй като всички действия на Тел Авив трябва да бъдат съгласувани с общото командване.

Принудата да се синхронизират операциите с новото съюзническо командване е нежелано препятствие за израелската армия.

В същото време според цитирания сайт има противоречия между армията и политическото ръководство на Израел. Медията счита, че началникът на военното разузнаване АМАН ген. Аврам Халива и ръководителят на действията срещу Иран в командването на израелската армия ген. Тал Калман са на страната на администрацията на Байдън в продължаване на преговорите с Иран за ядрената програма. Те се различават от премиера Нафтали Бенет, който предаде премиерския пост на външния министър Яр Лапид. Всъщност в Тел Авив трябва да се съобразят с американското посредничество, тъй като от една страна Вашингтон ограничава свободата на армията по отношение на Иран, но в друга страна улеснява контактите и координацията с арабските армии, което е но по-малко ценно на армията на еврейската държава.  

Близкоизточните участници в потенциалния алианс се опитват да съсредоточат вниманието си върху Иран. САЩ го разширяват и върху Русия и Китай. Те искат ясна роля на „близкоизточното НАТО“ в отслабване на руското и китайското влияние в региона и в света. Става въпрос за взаимодействието на страни като Саудитска Арабия и ОАЕ в организацията ОПЕК +, която е световният картел на производството на нефт. На този етап няма нови обещания от ОПЕК за увеличаване на производството на нефт, освен с малко над 400 000 барела дневно за юли и август, което практически не влияе върху цените на нефта на световните борси.

Преди дни излезе информацията, че вследствие на войната в Украйна миналия месец Русия е задминала Саудитска Арабия като основен вносител на нефт в Китай.

Москва изнася по 1,89 млн. барела дневно, а Саудитска Арабия е паднала на 1,43 млн. барела. Потенциалните сделки на Рияд, Доха и Абу Даби на руско и китайско оръжие /свръхзвукови ракети/ също не са по вкуса на Вашингтон.

 Всички тези проблеми ще бъдат поставени на масата на преговорите в Саудитска Арабия, където Байдън ще се срещне с девет регионални лидера /шест на СССПЗ, както и Египет, Йордания и Ирак/. В същото време три независими американски дипломатически източника потвърдиха, че все пак среща Джо Байдън-Мохамед бин Салман ще се състои. До преди дни Белият дом отричаше подобна възможност.

Водещи новини

Още новини