Близки на моряците от „Царевна“: Войници на ДНР са им помогнали да се евакуират

бТВ
share

Това, което аз попитах, е как е минала евакуацията. Това, което ми беше отговорено, бе: „Ние се евакуирахме сами“. Това заяви съпругата на един от българските моряци от кораба „Царевна“ - Севдалина Стоянова.

Началникът на отбраната: Моряците от кораба „Царевна“ са добре

„На тях им е писнало да чакат. Събрали са си куфарите тези 15 човека, слезли са от кораба, намерили са войниците от Донецката народна република (ДНР), които владеят пристанището, и са помолили да бъдат евакуирани с тяхна помощ“, допълни тя, като посочи, че не е имало никой от българската държава.

По думите на съпруга на друг от моряците те са слезли от кораба на собствена глава.

„Може би са били в непосредствена близост частите на Донецката армия. Отишли са при тях и са им казали, че искат да се евакуират. Те са приели на драго сърце тази идея и са казали: „Какво чакахте досега?“. Казали са: „Знаем, че вашето правителство не ни харесва, но сме длъжни да ви помогнем, не можем да ви оставим тук. Длъжни сме да ви съдействаме“. Всичко са организирали те. Първата им работа е била да снимат членовете на екипажа, за да може близките да видят, че са живи и здрави. Дали са им хранителни продукти. Днес вече са ги настанили и в хотел. Представителите на Донецката армия са им се извинили за причиненото неудобство“, разказа Катерина Димова.

Все още моряците ни чакат инструкции от българската държава за последващи действия. 

Близките категорично отрекоха при българите на кораба да са се качвали украински националисти и да са им вземали личните телефони. „Никой не се е качвал. Не са били отвлечени в никакъв случай”, разказаха те. И уточниха, че всички са добре и са по-спокойни.

Водещи новини

Още новини