Радев: Може да градим своето бъдеще, когато създаваме условия за среща на младите хора с образованието, науката и бизнеса

Президентство
share

България може да мисли и да гради своето бъдеще, когато създава условия за среща на младите хора с образованието, науката и бизнеса.

Това заяви държавният глава на тържественото откриване на първия в Източна Европа „Център за аквапоника“ в Тракийския университет в Стара Загора, съобщиха от прессекретариата на Президентството. 

Румен Радев ще посети Стара Загора

Президентът подчерта, че проекти като този няма как да бъдат реализирани без подкрепата на местната власт и държавата и призова за обединени усилия с поглед към бъдещето. „Залогът не е просто този център - уникален като замисъл и изпълнение. Залогът е, че има хора в страната ни, които доказват, че България може“, посочи още Румен Радев. 

„Очаквам да видя и съм убеден, че е възможно да има технологично чиста продукция, затворена в малка площ, с висока производителност, щадяща по отношение на екологията и хората“, каза президентът и поздрави ръководството на университета и техните партньори за реализирането на този проект. 

Образователният, научноизследователски и индустриален проект за контролирано екологично производство чрез аквапонична технология  стартира първия цикъл на производство през пролетта на 2022 г., а първата аквапонична продукция за българския пазар ще бъде реализирана през есента. Годишната продукция се очаква да бъде около 120 000 зеленолистни органично произведени растения и около 3 тона риба с отлично качество и вкус при непрекъснато производство за 365 дни в годината. 

В рамките на своето посещение държавният глава разгледа университетската ветеринарна болница и разговаря с ръководството на Тракийския университет и членове на Студентския съвет. 

Водещи новини

Още новини