Успешно са били разселени елени лопатари в Източните Родопи през тази зима

pixabay
share

Общо 81 елена - лопатари, са били разселени в Източните Родопи през тази зима, съобщиха от фондацията "По-диви Родопи", цитирани от БТА.

Животните са под постоянно наблюдение от специалистите. Има и минимум петгодишна забрана за тяхното ловуване.  „Целта ни е да възстановим елена лопатар в целите Източни Родопи“, каза Стефан Аврамов, експерт към фондацията.

През януари е било извършено и преброяване на благородните елени. Предполага се, че популацията им вече надхвърля 130 животни, пръснати на цялата територия на Източните Родопи, посочиха от фондацията.

Първите 12 лопатари за 2020 бяха разселени край Кърджали

Към момента в района са разселени над 500 лопатари, както и 50 благородни елена. Това е спомогнало за увеличаването на няколко субпопулации на двата вида, казват от фондацията. Експертите изтъкват, че процесът е важен и за поддържането на цялото биоразнообразие в района. Пасейки храсти и от дървета, елените, заедно с другите тревопасни, помагат за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи. Остатъците от умрели елени лопатари са важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд, уточняват още природозащитниците. 

Водещи новини

Още новини