Около 10 лопатара от варненския зоопарк ще бъдат пуснати на свобода в Източните Родопи

  • 09 октомври 2024 15:04

  • 274
  • 2
Около 10 лопатара от варненския зоопарк ще бъдат пуснати на свобода в Източните Родопи
© pixabay

Около 10 елена лопатари, отглеждани в зоопарка във Варна, ще бъдат пуснати на свобода в Източните Родопи, съобщи ветеринарният лекар на зоологическата градина Михаил Василев, цитиран от БТА.

Той уточни, че идеята ще бъде реализирана в партньорство с фондация "По-диви Родопи", която работи за опазването на този край, възстановяването на местообитанията на дивите животни и естествената природа. Елените ще бъдат пуснати през ноември. Местността е специално подбрана, освен това ще има възможност за непрекъснато наблюдение на животните, за да бъдат в безопасност, обясни Василев.

Той уточни, че този вид елени имат добри механизми за оцеляване и са адаптивни. Освен това те ще повлияят много положително върху екосистемите в района.

Стотици благородни елени бяха пуснати в Източните Родопи

В зоопарка днес бе представен и най-малкият му обитател – женското леопардче Марго, родено през юли тази година. Марго живее с майка си Киара, а бащата – Икар, е настанен в съседство. По думите на Василев малката има ясно изразен характер. Тя обича да играе с майка си, но за разлика от нея, често проявява агресия към хората. По думите на Василев Марго в момента тежи над 4 килограма, развива се много добре и вече проявява интерес към месото, особено говеждото. Малката котка е игрива особено сутрин, допълни Василев, но когато в зоопарка започнат да идват хора, се качва на дърво и се скрива сред клоните. Макар че в клетката има басейн, Марго не обича да влиза във водата. Любители на баните са тигрите, допълни Василев. 

В момента подготвяме мечката Свобода за зимен сън, каза още ветеринарният лекар. Тя е вече на 35 години и се очаква да си „легне“ през декември. В менюто ѝ фигурират солидни количества риба, мед, хляб и макарони. 

От началото на тази година до края на септември зоопаркът има близо 150 хиляди посещения, допълни директорът му Иванка Стоянова. По думите ѝ числото е почти идентично с това от същия период на 2023 г. Стоянова допълни, че зоопаркът е обявил октомври за Месец на дарителя. Всеки, който има желание да помогне, може да получи повече информация на сайта и на страницата на зоопарка в социалните мрежи. Стоянова уточни, че през последните 10 години осиновяванията на животни са близо 400. Броят на хората и фирмите, които са направили дарения за зоопарка, е още по-голям.

За пръв път тази година държавата осигури 200 000 лева за зоопарковете в страната, допълни Стоянова. По думите ѝ варненският ще използва своята част от средствата, за да бъде разработена концепция за развитието му, като акцентът ще пада върху научната и образователната дейност. Очаква се концепцията да е готова през април, като това ще позволи на зоопарка да кандидатства с проекти за финансиране по европейските програми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
274 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2024.10.09 | 16:13

2
Някои да ги гръмнат
Хидроложки проучвания

2024.10.09 | 15:39

1
Ха сега да видим, кой първи ще "отстреля" Свинята:)))!

Добави коментар

Водещи новини