Пандемията променила методите на наркотрафикантите

Getty Images
share

Пандемията променила методите на наркотрафикантите, обясни пред NOVA Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика”, Агенция „Митници”.

Над два килограма кокаин бяха намерени в куфар на пътник вчера на летище София. Наркотикът е открит в багажа на бразилски гражданин, по метода „анализ на риска”. Пътникът е задържан, с постоянна мярка за неотклонение. Тече следствие. Наказанието, което го грози, е между 10 и 15 години лишаване от свобода.

Задържаха кокаин на Летище София

„Селектиран за проверка е пътник, който пристига от Бразилия - обичайна страна на произход на наркотици, по-специално кокаин Стойността му е 300 000 лева по цени на съдопроизводството, но на улицата е 10 пъти по-скъп”, заяви Бакалов.

И обясни, че обикновено проверките протичат в няколко различни етапа, използват се кучета, използват се рентгенови устройства, а митническите служители извършват финалната проверка.

„Обикновено в куфарите се укриват между 2 и 4 кг кокаин. Повече става трудно”, обясни Бакалов.

Трафикирането на кокаин по въздух ставало обикновено по два начина – с пътник или с карго пратки.

„В карго пратките е възможно и по-големи количества – до 10-15 кг. Но големите пратки се пренасят с морски контейнери”, обясни Бакалов.

По думите му в град като Барселона ежедневно се употребяват около 25 кг кокаин, а в България става въпрос за грамове.

Стефан Бакалов обясни, че само за тази седмица отделът, който ръководи, има няколко разкрития. Първото е близо 6 кг хероин, открит в акумулатор на кола на „Калотина”. Миналата седмица имало 17 кг в карго пратка на летище София. А оова е третото разкритие.

Бакалов припомни, че на „Капитан Андреево” бяха задържани 13 кг хероин.

Заловиха хероин за над 1 млн. лева в камион на "Капитан Андреево"

Пандемията променила методите на трафикантите. Вече много по-малко се използват пътници и превозни средства, а по-често контейнери.  „В момента с трафик се занимават и собственици на големи логистични компании. Разбира се не говорим за съвсем светлия бизнес. Но говорим за хора, които определено имат добри логистични познания”, каза Бакалов.

Водещи новини

Още новини