Борисов: Новият скенер на Пристанище Бургас гарантира 100 % прозрачност

share

Новият скенер на МП Пристанище Бургас гарантира 100 % прозрачност върху контрола и паметта на митницата, каза премиерът Бойко Борисов.

Новият стационарен скенер на Митнически пункт Пристанище Бургас беше демонстриран днес в действие пред премиера Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Функционирането на модерното съоръжение за проверка на корабни контейнери бе представено от директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов и началника на Митница Бургас Валери Стефанов.

Около 3 минути е времето за проверка на един корабен контейнер с новото рентгеново оборудване. Близо 22 000 контейнера годишно се обработват на Пристанище Бургас, като тенденцията е към нарастване на обемите. Новият скенер ще позволи 100-процентов митнически контрол върху върху всички влизащи и излизащи товари и стоки с корабни контейнери в порта.
Бързата работа с новата техника ще намали необходимостта от физически контрол, какъвто ще бъде извършван при индикирани от рентгеновата система съмнения. Това ще повиши ефективността на митническата обработка. Чувствително ще се облекчат условията за работа на бизнеса и това ще се превърне в сериозно предимство на Пристанище Бургас в сравнение с други портове. Новата техника има възможности да обработва четирикратно нарастване на товарооборота на пристанището.

Новият скенер гарантира 100 % прозрачност върху контрола и паметта на митницата, подчерта премиерът Бойко Борисов и благодари на вицепремиера Симеон Дянков за осигуреното финансиране. Министър-председателят подчерта, че новата техника ще подпомогне митническата администрация в събирането на бюджетните приходи и благодари за резултатите на Агенция „Митници" на директора й Ваньо Танов.

Водещи новини

Още новини