Необходими са 1,2 млн. лева за спешен ремонт на ямболския участък от граничната ограда

Getty images
share

Необходими са 1,2 млн. лева за спешен ремонт на ямболския участък от граничната ограда с Турция. Възстановителните дейности трябва да започнат най-късно през есента, за да приключат преди зимата. Разчетите за средствата са изпратени до Министерски съвет и МВР, съобщи областният управител на Ямбол Георги Чалъков, цитиран от БТА.

Участъци от преградното съоръжение са увредени от корозия, израснали между редовете дървета огъват мрежата.

Бойко Рашков за оградата по границата с Турция: В последните години никой не я е поддържал, зейнали са дупки и срутища

Лошото състояние на полевия път на места не позволява достъп на граничните служители. Довеждащите пътища не са ремонтирани от години, а в сегашната ситуация на мигрантски натиск е важна бързата реакция за охраната по границата, каза областният управител.

Граничната ограда в Ямболско е с дължина 64 километра, от тях 28 км са изградени от Министерството на отбраната през 2014 г. Поддръжката на съоръжението беше вменена на областните управители, а администрациите нямат финансов ресурс, без държавата е невъзможно, коментира още Чалъков.

Областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас настояват стопанисването на оградата по държавната граница да бъде прехвърлено към Главна дирекция "Гранични полиция".

Водещи новини

Още новини