Църква и скелет-исполин излязоха при разкопките край Сарафово

share

Късноантична или ранносредновековна църква откри екипът археолози, които работят на склона на военната почивна станция край бургаския квартал Сарафово. Директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доцент д-р Людмил Вагалински каза, че точната датировка на храма ще стане ясна, когато се стигне да подовото ниво. Това което е известно до момента е, че църквата е била разрушена през 11-12 век, веднъж е поправяна и опожарена, пише zonaburgas.bg. 

"В началото предположихме, че е ранно антична църква- IV- V-VI в. Сега сме на мнение, че може би се касае за ранно-средновековна църква", каза доц. Вагалински

Църквата е била сравнително малка, но с богата украса. Открита е цветна керамика, в пет цвята, и стенописи. Археолозите ще установяват и защо е избрано точно това място за храм, тъй като теренът е свлачищен.

"Едната причина да бъде избрано това място е, че тук вероятно е имало езическо светилище. Втората възможност е мястото да е свързано с гибелта на християнски мъченик"

Късно днес е открито и едно погребение. Скелетът е с височина около 1.75, което според учените е с почти исполински за времето си размери.

Припомняме, че през февруари бурята разкри зидове край Сарафово от римско време, и останки от добре изградена канализация. Разкопките край Сарафово са част от проекта "Виа Понтика", който обхваща 10 археологически обекта по Южното Черноморие и се финансира от държавата.

Водещи новини

Още новини