Обмислят задължителни застраховки върху сградите

share

Всички сгради в страната строени до 1987 г. са градени така, че да издържат до седма степен на Шпонхоер-Карник, а след тази дата до девета. Това потвърди министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Който си купува жилище трябва да предпочете сграда, която има паспорт.

Паспортизацията трябва да е готова до 2014 г. за големите сгради и до 2016 за всички сгради, припомни Павлова. Етажната собственост трябва да вземе решение и да извика конструктор, който да направи обследване.

Около един месец продължава изследването на стандартен седеметажен блок, а цената е 3-4 лв на кв.м каза Павлова. Над 1400 са подадените жалби в община Перник, а 25 екипа обикалят засегнатите от труса къщи. 15 000 са сградите с констатирани щети, каза Павлова.

Министърът на регионалното развитие препоръча застраховките на жилищата да се превърнат в задължителни. Ще обсъдя този въпрос с останалите министри, за да решим дали да се предприеме законодателна промяна.

В Перник трябва да бъдат поканени психолози, които да работят с децата, тъй като шокът за тях е бил изключително голям, препоръча министърът. По отношение на стабилността на мостовете тя припомни, че в България има изградени 3000 подобни мостове. 60 от тях са в изключително тежко състояние, при които незабавно трябва да стартира ремонти и аварийно възстановяване. Европейските фондове обаче са отказали финансиране, тъй като порите са насочени единствено за ново строителство на пътища, каза Павлова. От следващата година започва възстановяване. Дано да не се случват подобни неща, както със срутения мост до Петрич.

Във връзка с първия "частен път" у нас Русе-Свиленград Лиляна Павлова каза, че на отсечката ще бъдат изградени над 120 съоръжения включително тунели и мостове. По новия път ще преминават между 7-10 000 автомобили на денонощие, но трафикът ще се увеличи три пъти. Проектна компания ще направи анализ, на базата на който ще започне проектирането и строежа на аутобана, каза Павлова.

Водещи новини

Още новини