Рановски: Информацията за екологичната категория на автомобила ще се чете дистанционно от стикера

share

Според степента на екологичност на автомобилите от догодина кметовете ще могат да определят дни и зони, в които превозните средста с по-ниска екологичност няма да бъдат допускани. Това обясни пред БНТ директорът на Агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски. 

"Информацията за екологичната категория на автомобила ще може да се чете дистанционно от стикера, който ще се поставя на предното стъкло", добави той.

"Всички пунктове за годишни технически прегледи са оборудвани с технически устройства. Всички, които са заявили необходимото количество стикери, са си ги получили. Тези, които са заявили вчера, ще ги получат днес", каза също Рановски.

Колите втора употреба поскъпват с 20%

"Ние не казваме, че като нормите в закона влизат на 1.01.2022 г. от 1.01 ще се въведат и забрани. Това е преценка на кмета - в дни, в които има замърсяване, в които качеството на въздуха се е променило - тогава ще се ограничава влизането в определени зони на определена група автомобили според групата, която е определена. Тези зони ще се определят от кметовете на общините. Контролът в тези зони ще е правомощие на кметовете на общините. Какво ще се случи с живущите, какво ще се случи с държавните учреждения, които попадат в тези зони - това ще бъде решение на кмета на съответната община", коментира той.

Водещи новини

Още новини