Колите втора употреба поскъпват с 20%

  • 09 юли 2021 16:55

  • 8641
  • 7
Колите втора употреба поскъпват с 20%
© Getty images

Пандемията и локдауните вкараха бизнеса с колите втора употреба в труден период. Масови фалити на вносители на автомобили и рязък ръст на цените прогнозират от бранша пред „Монитор“.

Скокът на финикийските знаци по табелите ще бъде с до 20 на сто. Една от причините за поскъпването е липсата на внос от страните, от които традиционно се вкарват автомобили - Германия, Франция, Италия.

Купуваме 10% повече коли на старо

Пандемията накара много хора да свият доходите си и в момента дори в тези страни хората не продават колите си, а ги задържат. Това пък дава отражение върху цените, на които българските търговци купуват.

Продажбите на автомобили втора употреба са намалели с до 50%, отчитат вносителите на втора ръка автомобили. Автомобилите малко по малко поскъпват и всичко, което влиза нов внос, е поне с 20% по-скъпо от това, което е било до вкарано преди 1 година.

Пандемията накара много хора да са несигурни в доходите си и последното нещо, което мислят да закупят, е кола. Друг фактор за ниските продажби е и това, че потенциални купувачи от съседните държави не могат да идват в България, а преди пандемията това е било доста често срещано явление.

България е много добър балкански пазар, от който коли купуват македонци, гърци, сърби и др. Затруднената мобилност спъва и работата на търговците, защото не могат свободно да влизат на територията на други страни и да търсят добри и качествени коли, които да внасят на българския пазар. Дори след края на пандемията цените на автомобилите няма да се върнат на старите си нива от по-рано.

Заради намаленото търсене много търговци ще са принудени да напуснат бизнеса с вносни коли. През миналата година секторът натрупа огромни загуби. В момента работят само тези, които имат собствени заделени средства и финанси, които могат да им помогнат. С ниските продажби няма как да се покрият разходите за заплати, данъци, осигуровки и т.н. Търговците, които внасят автомобили, не се възползват от държавната помощ, предоставена за справяне с пандемията, защото дейността им се извършва на „открити площи“ и се предполага, че принудителните затваряния не им влияят. Имаше един месец при пълния локдаун, в които бяха затворени. През останалото време държавата предполага, че са работили и печелят достатъчно, за да покриват разходите. Повечето търговци реализират стока, закупена в началото на миналата година. Отделно има много хора в сивия сектор, които не плащат данъци. Друг проблем е повишението на екотаксата. Тя е вече около 300 лв., а парите отиват в частни джобове.

Търсенето е различно в малките и големите градове, но общата тенденция е, че всеки се оглежда за икономична кола. Купувачите се интересуват главно от разхода на гориво. В големите градове се търсят по-скъпи коли, но в малките населени места се кара всичко. Там не могат да си позволят да дадат повече от 5000 лева за кола и тя се ползва за всякакви цели. На тях не им трябва скъпа кола с добър евросертификат. Повечето хора търсят качествена кола на евтина цена. И сравняват цените в интернет пространството, а не качеството. Често такива купувачи по-късно разбират, че евтиното излиза скъпо, коментират вносители. Няма хубави, но и евтини коли.

Според експерти от бранша сега е най-изгодният момент за закупуване на автомобил. Все още се намират коли на по-ниски цени, а и сега търговците са свили доста печалбите.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8641 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ааа

2021.07.11 | 10:47

7
То в нашата разградена територия може ли нещо да не стане наобратно? Хем няма търсене, хем цените растат? Ами като е така, да си фалират джамбазите.

2021.07.10 | 02:22

6
айде нема нужда тогава, по-добре да си взема нова
Ала бала

2021.07.09 | 20:44

5
Ха ха пълен смях, те само това чакат, да си ги карат тогава

2021.07.09 | 18:34

4
Много са се размечтали нашите атоджамбази за таралясниците втора ръка още малко и ще ни продадат като нови.
XXX

2021.07.09 | 18:33

3
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ
Идиот Новини.бг

2021.07.09 | 17:19

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.07.09 | 17:19

2
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни, a генералите от армията били разрушители и терористи.

Добави коментар

Водещи новини