Военният министър за падналия МиГ-29: Губят се последните 13 секунди преди инцидента

БНТ
share

Все още не са свалени данните от черната кутия на падналия МиГ-29. Лентовият кабел се е скъсал, а се очаква доставка на нов от производителя – Украйна. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред БНТ. 

"Без този кабел, рискуваме да има късо съединение и да изгубим всички данни от кутията. До дни се очаква да бъде разчетена", съобщи Панайотов. 

Нарушена е и херметизацията на черната кутия на падналия МиГ-29. 

Губят се последните 13 секунди преди инцидента - това са и действията на майор Валентин Терзиев, които са на черната кутия, разкри служебният министър. 

"Целта е спусната от 7500 метра, а не на по-ниско. Скоростта на мишената се е увеличила рязко и ние не знаем защо", заяви той по повод спекулациите, че мишената е била спусната прекалено ниско. 

Откриха черната кутия на падналия МиГ-29

"Стрелбата за учение е била между 4000 и 7000 метра, най-вероятно бързо падащата мишена е била причината майорът да се спусне по-ниско", коментира военният министър. 

"Споделям цялата информация, с която разполагам, а тя не е на 100%. Разследването не се провежда от Министерството на отбраната. Рано или късно всичко ще се разбере", категориче бе Георги Панайотов.  

Водещи новини

Още новини