Панайотов: Има надежда "черната кутия" на падналия край Шабла МиГ-29 да бъде открита

  • 21 юни 2021 15:34

  • 1739
  • 6
 Панайотов: Има надежда "черната кутия" на падналия край Шабла МиГ-29 да бъде открита
82 7дни
© Булфото (архив)

Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска каза пред журналисти, че има надежда да бъде открита "черната кутия" на падналия в морето край Шабла изтребител МиГ-29.

Има надежда, имаме нови находки, те са открити, локализирани. Обнадеждени сме, смятаме, че имаме възможност, има надежда да открием "черната кутия", каза Панайотов, след като с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъстваха на тържественото освещаване на реновирания Операционен център на Военномедицинската академия.

На въпрос за евентуален проблем с престоя на уреда под водата, министър Панайотов каза, че "черната кутия" първо трябва да бъде открита и извадена от дълбочина от над 70 метра, да бъде разгледана и тогава ще стане ясно това. Попитан за новите находки, министърът посочи, че става въпрос за части - по думите му всякакви, основно малки.

Бивш военен пилот допуска, че не са спазени мерките за безопасност при учението край Шабла

Ще бъдат направени заключения въз основа на находките, които са открити, въз основа на разследването, проверката на документи, прослушване на разговори, проведени от командващите ученията, каза министърът в отговор въпрос как ще приключи случаят, ако "черната кутия" не бъде намерена. Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска подчерта, че няма водеща версия. Всички версии са възможни, всички са отворени, всички версии са "на масата", тече разследване, заяви министърът.

Панайотов отново каза, че смятат, че поразената от загиналия летец майор Терзиев мишена е падала по-бързо от обичайното.

Намериха мястото на катастрофата на МиГ-29

Попитан за обезщетение за загиналия пилот, министърът каза, че няма да назовава конкретни числа. Всеки български военнослужещ е застрахован, каза Панайотов. По думите му, освен застраховката, по силата на Закона за отбраната и въоръжените сили, на всеки загинал български военнослужещ се полагат обезщетения за него, за всички членове на семейството му, включително родители. Те са два вида, в единия случай става въпрос за 12 брутни месечни заплати за всеки член от семейството, в другия - за брутни заплати за толкова години, колкото има прослужени военнослужещият, посочи Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска. Когато завърши разследването, когато открием възможно най-много доказателства, това е 30 работни дни, след като е започнало, средата на юли, каза министърът в отговор на въпрос кога ще бъде получено обезщетение.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов напомни, че районът, в който продължава търсенето, е обявен за забранен за плаване, подводни, водолазни и всякакви дейности.

Министър Панайотов и адмирал Ефтимов присъстваха днес на освещаването на модернизирания Операционен център на Военномедицинската академия. Това беше абсолютно необходимо да се направи, каза началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който напомни, че болницата е стратегическа. Това е най-съвременният операционен блок в България, най-добре направеният, и с най-оптимална цена, каза Мутафчийски. Операционният център включва 20 модулни зали, оборудвани с най-съвременната медицинска техника. Общата стойност на проекта възлиза на 10 197 192 лева с ДДС. ВМА категорично е от национално значение и е с безукорен авторитет, каза министър Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска, който добави, че днес се открива нещо на световно ниво. Министърът напомни, че болницата предлага услуги не само на военнослужещите и на служителите от военното ведомство, а на всички българи, които, по думите му, ще имат достъп до висококачествено обслужване и високоспециализирани хирургични дейности.

Novini.bg
1739 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.09 | 21:54

6
ДАДОХТЕ НА ПУТЬО КУТИЯТА...ВАЩА МАЙКА РУСКИ ГЪЗОЛИЗЦИ
Данте антиболшевишки

2021.06.21 | 17:26

4
Надежда всяка тука оставете.

2021.06.22 | 00:45

5
Това е надписа на входа за България.

2021.06.21 | 17:11

3
Надеждата умирала последна викат.
Драган

2021.06.21 | 17:04

2
Всички говорят за черната кутия, която всъщност е оранжева.Никой не казва нищо за пилота. Имам чувството, че падащата мишена е отговорила на стрелбата.
Иван

2021.06.21 | 15:49

1
Не се открива туй, що не се търси.

Добави коментар

Водещи новини