ДНСК: Няма как да се установи незаконно строителство на плаж "Смокиня"

bulphoto (архив)
share

Нито една от морските общини няма наредба, която да определя на какви условия трябва да отговарят преместваемите съоръжения. Това създава проблеми при установяване и санкциониране на незаконното строителство.

Проверка на РДНСК Бургас на плаж "Смокиня" установи, че бетонът върху пясъка няма как да бъде регистрирано като нарушение. Законен ли е този строеж - оказва се, че зависи кой закон четем и именно това установиха от РДНСК Бургас.

Отново се строи на плаж "Смокиня"

Според закона за черноморското крайбрежие това е преместваем обект и точно такова разрешение за монтаж е било издадено. В Закона за устройство на територията, обаче се казва нещо различно.

"Преместваме съоръжение е, което може да се премести с тези бетонови елементи", показа арх. Влади Калинов - директор на ДНСК пред БНТ.

Така се оказва, че това не е преместваемо съоръжение, но по документи е.

"Това се допуска се, защото защото липсва тази наредба която да каже как трябва да изглеждат тези неща на плажа. И когато видите, че от министъра на туризма пристигат едни схеми, които разрешават 150 квадрата открита и още 200 квадрата открита площ, той одобрява това, което министърът е казал", заяви арх. Влади Калинов - директор на ДНСК.

Според директора на ДНСК в схемите, които се издават от министерство на туризма е посочено единствено квадратурата на обекта, но не и на какви изисквания трябва да отговаря.

"Аз смятам, че не са прави колегите главни архитекти, защото може да реагират и да го върнат обратно, но е факт, че така се е случило. И сега имаме нещо, което има законни книжа, но не представлява това, което трябва да представлява", арх. Влади Калинов - директор на ДНСК.

На практика в момента санкция не може да бъде наложена за поставените бетонови фундаменти върху пясъка.

"Бетон не трябва да има. Ако има някакви леки дървени постройки, преместваеми-да. Как ще изливаме бетон, ако после се налага да го махаме? И дюните - ще се наруши цялата екосистема", каза Радостин Русинов, природозащитник.

За да се намери някакво решение на казуса, вече е създадена междуведомствена група.

Водещи новини

Още новини