26 300 тона отпадъци събраха в кампанията "Да изчистим България"

Булфото
share

26 300 тона отпадъци събраха всички доброволци в кампанията „Да изчистим България”. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова, в интервю за БТВ, „Тази сутрин”. По думите й обаче вторият по-важен резултат е това, че се фокусира вниманието на обществото, за да не се замърсява.

Министър Караджова връчи на БТВ специалния приз на Министерството на околната среда „Зелена България”, който се дава „за изключителни заслуги към идеята да се обединят хората около това да имаме хубава природа и да живеем на чисто”. По думите й кампанията е била най-мащабната в страната, обединила толкова много хора с толкова видими резултати.

Водещи по резултат са областите с по-голямо население като София.

Само за миналата година са съставени над 170 акта на кметове на общини за почистване. "Глобите имат ефект, но по-важно е възпитанието,” коментира екоминистърът.

В момента в страната се рециклират 162 хил. тона отпадъци от опаковки годишно. По думите на Нона Караджова, като страна-член на ЕС, България изпълнява задълженията си за рециклиране, но „има още какво да се свърши”.

54 са обособените региони, в които общините трябва да се сдружат, за да създадат своите общи депа за отпадъци. Половината вече са изградени, посочи Караджова.

„Много се забавиха, по-скоро промениха своята стратегия, регионите в областите Благоевград, Кюстендил и Дупница – там вероятно трудно ще се ползват европейски пари,” каза министърът на околната среда.

Водещи новини

Още новини