По морето: По-малки порции на по-високи цени

share

Напук на падащите цени на краставиците кръчмите по Северното Черноморие откриха сезона с 3-4 лв. за таратор. Летните цени вече са в действие и за порцията пържена цаца подранилите туристи плащат по 3 лв.

За щастие засега бирата е на зимните цени, но това едва ли ще продължи повече от 20 дни. Като цяло обаче прякото отражение на кризата се изразява в по-малки порции за повече пари, пише „Монитор".

Салатите вървят от 3 лева за зеле и моркови до 6-7 лева за специалните. Порцията миди твърдо върви по 6 лева, а калмари по гръцки - около 10 лева. Кебапчето и кюфтето варират според категорията на кръчмата от 80 ст. до 1,50 парчето.

Нова мода в сервирането е да ви предложат, докато четете менюто, нещо от заведението. Жестът предполага разядка или хайвер с препечени филийки, но това е сигнал, че кръчмата работи на по-високи цени.

Сянката на плажа на север и тази година ще излиза между 5 и 7 лева, а удобството да се печеш на шезлонг е 8 лева. Малко преди активния летен сезон мераклиите за все още хладното море могат да си намерят хотелска стая за двама до 40 лева със закуска. Хотелчетата обаче са далеч от плажа. Голяма част от курортните хотели още стягат базата за предстоящия сезон и все още не са отворили.

Подобно е положението и в Слънчев бряг. Заради закъснелите чартъри тази година курортът ще заработи реално след 6 май. Търговците в курорта обаче са пред истерия заради слухове, че този сезон в курорта ще бъдат спуснати платени бариери. Според мълвата новата транспортна схема предвиждала пропускателните съоръжения да бъдат отдадени на концесия, а фирмата, която я спечели, ще има правото да събира такса на всеки преминаващ автомобил.

Водещи новини

Още новини