Военният парад за Гергьовден обръща посоката си

Булфото
share

За разлика от предходните години парадът в София за Деня на храбростта и празник на Българската армия ще премине от Централния военен клуб в посока президентството, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военният парад ще бъде строеви и без показ на военна техника. В него ще участват единствено три вертолета, пише dnevnik.bg.

"През последните 4-5 години равнението беше наляво. Равнението в армията винаги е било надясно - там ще бъдат и гостите. Неща, които много години са били така, е вярно 5 години някой ги е променил, но благодарение на утвърдената схема от министъра нещата станаха така, както трябва да бъдат", обясни генерал-майор Василев.

Парадът ще бъде открит в 10 ч. от вертолет Ми-17, носещ националното знаме, ескортиран от два вертолета "Кугър". Щ
е участват седем представителни блока, знаменен взвод от Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

Парадът ще започне с преминаване на знаменния взвод от Националната гвардейска част, носещ знамената-светини. Първи ще е представителният блок на Военната академия "Г. С. Раковски", с бойното си знаме, след него ще е блокът на Националната гвардейска част, с бойното знаме, следван от традиционния вече представителен блок на Сухопътните войски с участници в операции по поддържане на мира, с представителното знаме на СВ. Ще последват блоковете на трите вида въоръжени сили с техните знамена.

Последен ще премине блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите. Всеки блок се състои от по 64 души. Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

Парадът ще бъде наблюдаван и от кавалери на военния орден "За храброст" от цяла България.

Сутринта преди парада ще бъде отслужен водосвет на бойните знамена.

Водещи новини

Още новини