Християните почитат Свети Георги

  • 06 май 2012 06:46

  • 2207
  • 6
Християните почитат Свети Георги
©

Християнският Великомъченик св. Георги Победеносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305). Постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун.

Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г. Според житието, недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените конници в християнството, поради което е избран за светец - покровител на войската.

В България 6 май се почита като Ден на храбростта и празник на Българската армия, когато се извършва ритуален водосвет на бойните знамена.

Свети Георги (на гръцки "земеделец") се почита от народа и като празник на земята, земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне - всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци.

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Галя, Галина, Галин, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2207 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2012.05.06 | 14:36

6
сера на св.георги и на всички георгиевци
към мастийката

2012.05.06 | 14:30

5
ей все ще се намери едно такова малко мазно педерастче,да напише някоя малоумщина,вземи си забиий един кол в гъза и се хвърли от някой мост,гнидо проклета!!!!
e

2012.05.06 | 12:29

4
Господа депутати,празнувайки "празници"определени от служители на "звяра"-попове и папи,и приети като национални,ние фактически почитаме "истината " на Сатана и по този начин кланяйки му се,почитаме зависимостта описана в последната глава на "Откровение"-там където се казва:"И които притури и който отнеме от тази пророческа книга....".Тези празници,определени на хора и човешки имена са всъщност онази зависимост и ПРЕДСТАВЯЪКИ "формата" на посредничество към Месията,от която всъщност няма нужда нито Господ Исус,Който е Посредника към Отец Йехова,най малко пък ние хората,защото е казано :"Аз Съм -пътя,истината и живота" ;и още:"Няма друг освен Мене".Това са думите на Господа на Силите и кой може да ги опровергае ???!! Тогава тези празници канонизирани от нечестиви хора,опитващи се да заблудят вярващите чрез ПРЕДПОСТАВКАТА,като по този начин ОБЯВЯВАТ/в подтекст/ и канонизират себе си като "нужното" за посредничество към Бога.Не толерирайте неща и празници,които са най-малкото пагубни за българския народ,допускайки да бъдат въвлечени към това нечестие и богохулство.И после се чудиме защо по този начин се развиват нещата !!!

2012.05.06 | 12:00

3
агънца багънца :0

2012.05.06 | 11:40

2
Честит празник на всички ! Бъдете здрави и щастливи и нека Свети Георги да ви пази .
Жоро

2012.05.06 | 10:41

1
Честит имен ден на всички именници като мен.Здраве,щастие,късмет и любов и нека всяка ваша мечта да се сбъдне

Добави коментар

Водещи новини