Плевнелиев: Априлската епопея показа на света, че българинът е готов да умре за родината си

share

Да бъдеш в героичното, жертвоготовно и славно Панагюрище на този ден е привилегия, гордост и повод за оптимизъм. С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна в тържественото си слово по време на националния митинг-заря в Панагюрище по повод 136-та годишнина от Априлското въстание.

Априлската епопея показа на целия свят, че българинът е достоен за своята свобода и винаги е готов мъжествено да умре за нея и за родината, посочи държавният глава. Той отбеляза, че  въпреки драматичните и често трагични обрати на съдбата, българинът е запазил основните си духовни ценности и открои като една от най-съществените между тях - да се учи от уроците на миналото.

Росен Плевнелиев каза още, че един от най-важните уроци от национално-освободителната борба е "стремежът на нашия народ сам да решава съдбините си". Затова към нас през времето винаги ще пътува Кървавото писмо на Каблешков и в душите ни ще се развява знамето на гордата панагюрка Райна Княгиня, за да не забравяме, че сме българи и че най-важните неща трябва да ги постигаме сами, каза още президентът Плевнелиев.

Държавният глава прие вечерната проверка на представителни роти от Асеновградския гарнизон.

На честването присъстваха още председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Пловдивският митрополит Николай и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Водещи новини

Още новини