Най-голямата дъщеря на Цветанов с признание от топуниверситет в САЩ

Фейсбук
share

Най-голямата дъщеря на Цветанов Цветанов заедно с американка, японка и израелка са финалисти за стипендия от Колумбийския университет - един от осемте най-престижни в Бръшляновата лига, написа 24 часа

Гергана - голямата дъщеря на Цветан Цветанов, е сред финалистите за годишната стипендия на декана на Колежа по международни и публични отношения (SIPA).

Той е част от Колумбийския университет - най-старото висше училище в щата Ню Йорк и един от осемте най-престижни институти, известни като Бръшляновата лига.

Самата Гергана завърши с отличие бакалавърска степен по “Политика и международни отношения” в университета “Бат” в Югозападна Англия, а след това и магистратура по “Международни отношения” в Колумбийския университет.

От няколко месеца Гергана е и асистент в Колежа по международни и публични отношения към него. А от сайта на университета се вижда, че проектът, по който българката работи с три свои колежки, е на финалната права за годишната стипендия на декана.

Гергана заедно с Дария Шитрит от Израел, Момори Хирабаяши - от Япония, и американката Нета Виктория Голдбърг са кандидатствали с идеята си за интерактивна онлайн платформа, която да свързва жени млади специалисти с вече доказали се ветерани в своята бизнес сфера. И така “да се запълни празнината, която много млади жени изпитват по време на кариерното си развитие, когато се опитват да изградят стабилни отношения с менторите си на по-високо ниво.

Инициативата на четирите възпитанички на SIPA ще е своеобразна спирка, на която да се срещат младите жени, търсещи кариерно развитие, и менторите, искащи да предадат опита и знанията си на топ таланти, пише в описанието на проекта, публикувано на официалната страница във фейсбук на SIPA. Тя всеки ден се обновява с новини за постиженията на студентите и преподавателите в университета.

“Идеята за проекта ни възникна, след като се сблъсках с трудности при намирането на ментор за работата ми през тези COVID месеци. Беше трудно да получиш обратна връзка на съобщенията, изпратени към професионални мрежи. С екипа ми видяхме тази липса на връзка между менторите и хората, които искат да бъдат наставлявани, и искахме да създадем платформа за смислени и автентични отношения между тях на базата на кариерните цели”, обяснява Дария Шитрит - една от колежките на Цветанова в проекта.


Стипендията на декана на SIPA се дава всяка година и насърчава сформирането на екипи от студенти по различни специалности в Колумбийския университет, които да предложат свои проекти за решаването на глобални проблеми. Те може да са пазарноориентирани, да бъдат благотворителни или да съчетават и двата елемента. Всички екипи трябва да включват поне един студент от SIPA, който да има движеща роля в проекта.

Тази година от колежа подканиха студентите, кандидатстващи за стипендията на декана, да представят идеи, насочени към помагане при възстановяването след COVID. Или да са фокусирани върху област, която търпи своите последици от коронакризата и в коята има нужда от нови начинания в подкрепа на общественото благо и тези нови начинания могат да се развият. А наградата за победителя - стипендията, ще е в размер на 25 000 долара.

Общо осем са групите, които минаха сериозен подбор и бяха избрани за финалисти Те трябва да направят свои бизнес модели и ако е подходящо, да създадат прототипи на идеите си в рамките на 3 месеца. За целта ще се организират специални лагери, в които да започне финансовото планиране, изработването на прототипи, както и изясняването на юридическите въпроси по проектите, ако има такива.

Гергана Цветанова и колежките ѝ вече са разработили своята онлайн платформа. Нейната бета версия, тоест работеща, но още в изпитателна фаза, ще бъде пусната първоначално в Япония.

Според наблюденията на екипа им там е голяма необходимостта от професионална мрежа, която да улеснява ефективната, автентична и смислена връзка между жените млади специалисти и бизнес лидерите.

След това планът на възпитаничките на SIPA е платформата им да бъде пусната и в други региони по света.

Дъщерята на Цветанов е асистент по количествен анализ в Колежа по международни и публични отношения към Колумбийския университет. Всъщност висшето училище е първо в класацията по рейтинг в нейната специалност - “Международна политика и администрация”, следвано от “Харвард”, “Джорджтаун”, американския университет във Вашингтон и университета в Сиракуза.

Водещи новини

Още новини