Мария Габриел: Имаме реален шанс да създадем нов дневен ред за Западните Балкани в областта на научните изследвания

Булфото (архив)
share

Имаме реален шанс да създадем нов дневен ред за Западните Балкани в областта на научните изследвания, иновациите, образованието, културата, младежта и спорта. Той ще е със силен положителен заряд и потенциал за доближаване на региона още повече до ЕС. Това посочи европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, която се включи с видеообръщение от Брюксел в конференцията "Западни Балкани", организирана тази година онлайн от евродепутата Ангел Джамбазки.

Укрепването на сътрудничеството със Западните Балкани винаги е било сред основните ми приоритети. Настоящият ми ресор не прави изключение, заяви Габриел, която представи новата си инициатива "Иновационна програма за Западните Балкани", имаща амбицията да даде допълнителен тласък в отношенията в областта на научните изследвания, иновациите, образованието, културата, младежта и спорта. Габриел определи тези области като ключови и с огромен потенциал и реална добавена стойност за гражданите, икономиката и обществото, които ще бъдат в основата на положителен и амбициозен дневен ред, който ЕК, държавите от ЕС и държавите от Западните Балкани да създадат и реализират заедно.

Екатерина Захариева: Страната ни винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани

Мария Габриел посочи, че след успешния опит от цифровата програма за Западните Балкани, която беше приета по нейна инициатива, сега се продължава с още по-амбициозен подход, като се инвестира директно в хората, поставяйки младежите в центъра на усилията. Чрез повишено внимание към научните изследвания, иновациите и образованието, правим стратегическа инвестиция в бъдещето на региона, посочи еврокомисарят.

Тя заяви, че предлага конкретни инициативи и ясни цели, които да повишат капацитета на Западните Балкани за посрещане на глобалните предизвикателства, включително и свързаните с екологичния и цифровия преход. Иновационната програма ще насърчи развитието на човешкия капитал, иновационните екосистеми и прехода към икономика, основана върху знанието.

В областта на научните изследвания и иновациите ще надградим постигнатото, каза Габриел. Трябва да стимулираме способността на Западните Балкани да използват ефективно ресурсите в подкрепа на иновациите. Това може да стане чрез механизми за насърчаване на стартиращите предприятия, национални фондове за иновации, научни и технологични паркове, или още - центрове за трансфер на технологии, отбеляза Габриел.

В областта на образованието, включително на цифровото, ще продължим с успешни инициативи като седмицата на програмирането и схемата възможности за цифрови стажове. Ще бъдат предоставени и нови възможности за мобилност, включително виртуални обмени по програмата "Еразъм+". В областта на културата също ще работим за укрепване на сътрудничеството с ЕС, каза Мария Габриел.

 

Водещи новини

Още новини