В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна: средно около 500-600 евро на домакинство, както и хиляди килограми в България. Най-много изхвърлят домакинствата - 53%. Затова е важно да се научим да сме по-отговорни и да използваме храната максимално.
Защото докато ние прахосваме храна, по света все още има райони с крайна бедност. Освен това влияем негативно и върху ресурси земята.
Има лесни и практични съвети за пазаруване, готвене, съхраняване и замразяване, също и приготвяне на нови ястия с остатъци от храна и/ли с части от зеленчуци, които иначе изхвърляме, с които всеки може да се постарае да хаби храната по-малко. Практични съвети може да срещнете и по проекта "Троята храна".
Той се изпълнява в шест страни – България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Хърватия, с финансовата подкрепа на Европейския съюз.
Целта му е да повиши информираността по темата разхищението на храна. Също така да даде познания за това как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени; да информира за взаимовръзките между развиващите се и развитите страни по отношение на производството и потреблението на храни; и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата.
В България проектът се изпълнява от Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.
До 16 декември пък се провежда инициативата "Твоята храна: Стани герой". Всеки може да участва и в играта, за да провери своите знания за храната и нейното правилно използване.