Дянков и проф. Божидар Димитров се борят за българщината

share

Симеон Дянков, министър на финансите и проф. Божидар Димитров, директор на Националният исторически музей ще купуват икони за новопостроени или възстановени църкви със собствени средства.

Дарителите обаче поставят условие иконите в храма да са само на български светци, информира ТВ 7.

Първото дарение от 24 икони получи реставрираният храм "Св. св. Кирил и Методий" в Созопол. Църквата бе руйна близо 70 години, но държавата отпусна средства за възстановяването й. Интересен е фактът, че дарител за построяването на този храм преди стотици години е бил и прадядото на проф. Димитров.

Църквата в Крайморие, която бе построена със средства събрани от местните хора също получи като дарение икони на български светци. Допреди година, заради липса на средства, на олтара бяха поставени икони от хартия изографисани на гръцки език. Икони на български светци ще получи и храм "Св. Димитър" в село Порой.

Всички дарени икони на храмовете в Созопол и Приморско са нарисувани от бургаския художник Жельо Желев. Той се занимава с тази дейност повече от 20 години.

Следващата църква, която ще получи дарение от икони се строи в момента в ромския квартал на Бургас. Част от светините вече са готови и се съхраняват в кабинета на проф. Божидар Димитров.

Водещи новини

Още новини