И църквата възмутена от Закона за детето

share

И Светият синод се присъедини към протеста на депутати, родители, неправителствени организации, които отрекоха авангардните постановки в новия проектозакон за детето.

"Църквата е възмутена най-вече от факта, че държавните служби изземват функцията на родителите", заяви Ловчанският митрополит Гавриил, председател на културно-просветния отдел в синода. Според него не може семействата да се лишават от правото да възпитават своите деца освен в случаите на безгрижие и злоупотреба от страна на родителите, които обаче са в рамките на изключенията и трябва да бъдат доказани, пише "24 часа".

Синодът вече е готов с проектостановището и ще го гласува след празниците.

Неодобрение към някои текстове изразиха и атонските монаси в Зографския манастир. "Изумяват ни дързостта и безразсъдството на някои съвременни законодатели и техния проектозакон за "защита" на детето, с който на практика те се опитват да отхвърлят хилядолетни и богоустановени традиции във възпитанието на децата. Пред очите ни става не само все по-стремително отдалечаване от най-базисните изисквания на християнството, но дори и от здравия човешки разум.

Да не говорим за грозни явления като все по-нарастващата детска престъпност, явното неуважение към родители и всеобщия разврат, които са пряк резултат от липсата именно на елементарна строгост във възпитанието (семейно и училищно), а също и от липсата на жива християнска вяра", пишат братята от Атон.

Църквата за втори път е толкова категорична и единна срещу законопроекти, след реакцията й срещу абортите и сурогатното майчинство.

Водещи новини

Още новини