Изследване, извършено от катедрата по химия към Медицинския университет и Института по рибни ресурси във Варна доказва, че в черноморската риба в българските териториални води няма опасна концентрация на тежки метали или устойчиви замърсители. Данните представи днес доц. Мона Станчева от катедрата по химия на работна среща с производители и риболовци от региона.
Учените са анализирали безопасността на рибите като храна в продължение на 5 години, като са вземали проби по цялото Черноморие. Проектът е финансиран от министерството на образованието. Изследвани са 10 вида риби, сред които цаца, калкан, сафрид, паламуд, кефал, заргана. Данните показват, че концентрацията на тежки метали и пестициди в тях е абсолютно в допустимите граници и стойностите са доста по-ниски в сравнение със средиземноморските видове риба.
Станчева каза още, че са извършвани изследвания и на миди, като проби са вземани и от Варненския залив. По думите й концентрацията на отровни тежки метали или устойчиви замърсители в мекотелите също е в рамките на допустимото.