Математикът Петър Велков с предупреждение за нарастване на смъртността у нас

Кадър бТВ
share

Сега скачаме с над 50-70% нагоре по отношение на смъртността на населението. На милион население се нареждаме на първо място по смъртност. Според статистиката почине човек от COVID-19 е най-вероятно това да се случи в България. Това каза математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Във всички държави, където има затваряне, до 14-28 дни има намаляване на хоспитализацията и по-късно се отчита и по-малък брой на починалите, каза той.

И подчерта, че митът, че в Швеция няма мерки не е факт. Изтъкна, че там самосъзнанието е друго и макар да няма локдауни хората ходят с маски и ограничават контактите си.

"Много е важно тези мерки, които бяха предложени, да се вземат. Ефекта ще го видим от 14 до 28 дни. Смъртността ще продължи да расте обаче", предуреди Петър Велков.

"Хиляди животи бяха загубени, поне 50% от смъртните случаи можеше да бъдат спасени. Ние загубихме хиляди животи заради ненавременно взимане на мерките", отбеляза той.

COVID-19 в България: 4382 нови случая и още 1876 излекувани

И още от това, което прогнозира математикът, е, че със сигурност през следващите дни ще се увеличи броят на смъртнтие случаи - поне с 50% за всяка следваща седмица. Ще стигнат най-вероятно 200, те и в момента най-вероятно са над 200. 

Петър Велков обърна внимание, че ако няма навременен локдаун с кратък период, ще изнемогнат всички системи, включително и икономиката. Той е съгласен обаче с мненията, че трябва да има подпомагане на държавата към хората, които ще останат без работа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини