Масирани хайки за кучета по тъмни доби

share

Масирани хайки по зори и здрач за нерегистрирани домашни кучета започва Столичната община от май.

"Досега проверките бяха основно в големите паркове и градини, но вече ще се засили и контролът в междублоковите пространства рано сутрин и късно вечер", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

От началото на годината са проверени 595 собственици на кучета и само 9% от тях са били нередовни. Наложени са 28 глоби. По данни на общината в София декларираните домашни любимци са 1280, а събраните такси за тях са 37 400 лв., пише "Стандарт".

През май кметството ще започне и масирана информационна кампания как стопаните да регистрират домашните си любимци. "От февруари процедурата е облекчена, но наша грешка е, че не сме популяризирали досега това", призна Фандъкова. Регистрацията става само с едно отиване в данъчната служба по местоживеене с ветеринарно-медицинския паспорт на кучето. Подготвя се и софтуер, който да позволи подаване на декларации по интернет.

Таксата за гледане на куче в дома е 24 лв. То трябва да бъде регистрирано в 7-дневен срок от придобиването му или ако е новородено - до 4-месечната му възраст. Ако домашният любимец се кастрира, стопанинът му се освобождава от такса. Фандъкова се закани да затегне условията за осиновяване от приюти, а също и последващия контрол.

От "Екоравновесие" ще насочат усилията си в залавянето, обезпаразитяването и кастрирането на бездомните кучета в промишлените и крайградските зони, както и по строежите.

Водещи новини

Още новини