Сакскобургготски: Народ, който няма историческа памет, едва ли има много бъдеще

share

Винаги съм твърдял, че народ, който няма историческа памет, едва ли има много бъдеще. Това каза Симеон Сакскобургготски, премиер на България от 2001 до 2005 година, на представянето на втория том на книгата „Руски паметници от Освободителната война 1877 – 1878 г.”.

Симеон Сакскобургготски изказа благодарности към авторите и инициаторите на книгата. „За мен лично – това е знак за нашата благодарност. Не е въпрос на идеология, а на уважение към историята. Винаги съм твърдял, че народ, който няма историческа памет, едва ли има много бъдеще.

Това може да прозвучи преувеличено, но съм убеден, че е така. Затова съм щастлив, че тази инициатива в крайна сметка се осъществи и ще остане като един исторически факт. Да бъде човек благодарен, мисля, че е голямо качество, въпреки че не е нещо, което се практикува много”, каза Сакскобургготски. Заедно с княз Николай Романов, един от малкото преки наследници на династията Романови, Симеон Сакскобургготски е автор на предговор към втория том на книгата. На представянето днес той пристигна заедно със съпругата си – Маргарита.

Водещи новини

Още новини