Плевнелиев иска всеки да се чувства сигурен в България

share

"Успехът на нацията зависи от това да създадем сигурна среда за обществото."

Това каза държавният глава Росен Плевнелиев при откриване на първото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Темите на заседанието са две - реформите в сектор "Сигурност и енергийната сигурност". И двете теми са с голяма обществена значимост, посочи Плевнелиев.

„Устойчивото развитие е свързано с това да можем да планираме бъдещето. Българските граждани трябва да имат сигурност, да виждат справедливост. Инвеститорите трябва да са спокойни”, отбеляза президентът.

По думите на държавния глава българската армия, българската полиция и службите за сигурност работят в динамично променяща се среда. Те трябва да реагират бързо, да формулират правилно своите приоритети, трябва да насочват ресурсите си в съответствие с променящата се среда, подчерта Плевнелиев.

„В новите условия нито една институция или организация не може самостоятелно да противодейства ефективно на заплахите за национална сигурност. Необходими са целенасочени, координирани съвместни действия. Нужен е подход, при който разглеждаме армията, полицията, службите за сигурност като взаимосвързани и взаимозависими елементи от една система за национална сигурност, които работят съвместно за постигане на общи цели. Трябва да научим тези институции гъвкаво да управляват своите ресурси, прецизно да определят целите и да се фокусират върху тях. Колкото по-скоро звената за национална сигурност се научат да работят заедно, толкова по-бързо ще постигнат значим ефект за обществото”, каза Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини