Няма данни за лица, инфектирани с коронавирус чрез храна. Счита се, че консумацията е безопасна, но при едно условие – спазване на добрите хигиенни практики като пазаруване с маска, дезинфекция на ръчете, поддържане на чистота в магазина, така и след това вкъщи. Това заяви началникът на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве проф. Веселка Дулева.
Пред bTV тя каза, че върху повърностите вирусът може да преживее около 3 часа, като даже тези резултати са постигани предимно в строго контролирани откъм светлина, температура и влажност условия.
„Затова при желание можем да правим 3-часова домашна карантина на закупеното от магазина, а след това плодовете и зеленчуците да се мият под течаща вода без сапун и дезинфектант“, посочи още експертът.
Тя потвърди, че няма храна, за която е доказано, че спира коронавируса.
Повече за Коронавирус
- най-ново: Вижте последните новини
- лесни стъпки: Как да се предпазим?
- просто ръководство: Какви са симптомите?