Колко е допустимото количество вода в сиренето?

Pixabay
share

Зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадишки разкри, че когато продуктът е с по-голямо съдържание на вода - микробиологичният процес в зреенето му е по-различен.

Според него по този начин трайността му се намалява, но се влошават и неговите микробиологични качества.

"В България има в момента 20-30 бранда, които спазват нормите за традиционно производство на българско саламурено сирене. Проблемът не е човек, ако се излъже веднъж. Проблемът е, че това става практика на купуване", допълни Присадишки.

От "Активни потребители" са предложили да се добави нов показател в наредбата за имитиращи продукти, който да ограничава количеството вода, което е и предвидено в проекта за наредбата.

Швейцарски производител на сирена е разследван заради листерия в неговата продукция

"Ако едно нещо струва 10 лева, а друг продукт - 8 лв., но с 20% повече вода - и в двата случая ще получите еднакво количество хранително вещество, но във втория ще получите измама и скъпа вода. Всяко едно необявено вещество в дадена храна може да бъде опасно", подчерта Богомил Николов.

Пред Bulgaria on air той бе категоричен, че при БДС контролът е доста строг. По думите му до 60% е предвидено да бъде допустимото количество вода в сиренето.

Водещи новини

Още новини