Йорданка Фандъков: Животът на хората няма политическа цена

share

"Проблемът с бездомните кучета е най-трудно решимият проблем, който изисква комплекс от мерки и обединяване на усилията на много хора. И подкрепа за строги мерки, които гарантират хуманно отношение към животните, но поставят на първо място хората". Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на София, в интервю за предаването на БНТ „Панорама”.

Тя заяви, че контролът е изключително важен. „Има процедури, които никой друг, освен полицаят, не може да изпълни, дори инспекторите понякога. Но това не е панацея. Аз подкрепям идеята за създаване на зоополиция, но по-важно е, че ние нямаме време и затова първата мярка е прибирането на глутниците. Аз нямам правото да се бавя, да правим сложни дискусии, да обсъждаме. Мерките са ясни и са признати от Световната здравна организация, признати са във всички европейски страни – от една страна прибиране на агресивните кучета, прибиране на глутниците, агресивните кучета да бъдат приспивани; от друга страна строг контрол върху домашните кучета. Това е един процес, който ние вече започнахме миналата година с приемането на Наредбата за домашните кучета”.

Столичният кмет заяви, че залогът е здравето, живота и спокойствието на хората и затова няма политическа цена, която не би платила, за да реши този проблем.

Водещи новини

Още новини