Тираджиите ще сменят шофьорските си книжки на всеки 5 години

share

На всеки пет години шофьорите на камиони и автобуси ще трябва да сменят свидетелствата си за управление на моторни превозни средства, според промените в Закона за българските лични документи.

В момента шофьорските им книжки са с валидност от 10 г., както са всички останали.

В мотивите си за промяната от МВР посочват, че това се налага заради европейска директива. Според нея свидетелствата на професионалните шофьори трябва да са с еднакъв срок на валидност, пише "24 часа".

С измененията се въвежда изричен срок, в който гражданите могат да поискат смяна на книжките си. Заявления ще се приемат не по-рано от шест месеца преди изтичане на валидността на документа.

Ако сменят постоянния си адрес в лична карта или паспорт в друго населено място, шофьорите са длъжни до 30 дни да поискат и подмяна на свидетелството си за управление на моторно превозно средство, информира още "24 часа".  Не го ли сторят, ги очаква глоба от 20 до 150 лв. Сега тази санкция важи само за неподмяна на лични карти и паспорти с изтекла валидност или пък смяна на имена и адреси.

Въвежда се и 3-дневен срок, в който шофьорите трябва да декларират пред Пътна полиция, ако книжката им е изгубена, открадната, повредена или унищожена. Ако се намират в чужбина, трябва да сторят това в дипломатическите или консулските представителства на България.

Ако трайно пребиваващ чужденец у нас изгуби свидетелството си за МПС, му се издава българско.

Водещи новини

Още новини