Месец и половина заведенията работят с намалено ДДС за храна и напитки - от 20 на 9% . Клиенти обаче се оплакват от високи цени.
Ако гледаме данните на Националния статистически институт цените през юли в ресторантите са се вдигнали с 2% спрямо цените на същите ястия през юли миналата година. От бранша обаче са скептични към тази статистика. Някои от тях твърдят, че не са променяли цените в менюто си от миналата година. Други казват, че ако са вдигнали нещо, то е заради поскъпване на някои от храните. Отново според Националния статистически институт обаче храните като цяло са поевтинели почти процент и половина.
И това лято касови бележки обиколиха социалните мрежи. Супа - 8,50 лв., кафето - 3,50 лв., а доматите - близо 10 лева. Според ресторантьорите в София - това е изключение и е валидно предимно за морето.
Всяко заведение си определя неговата политика. Има супа от 1,20 до 8,50. Абсолютно всички морски курорти в Европа, знаете, са по-скъпи от градовете, коментира за БНТ Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията
И по морето, и далеч от него, има клиенти, които са недоволни, че ДДС-то за заведенията е намаляло, а цените се движат в обратната посока. Други пък смятат, че цените не са помръднали.
Това твърдят и ресторантьорите. И казват, че ако има промяна в цените - тя е минимална и не ощетява клиента.
Миналата година кафето при нас беше 2 лв, тази година сме го пуснали на 1,20 лв., почти двойно сме смъкнали цената, обясни Юлия Лазарева, собственик на заведение.
В някои цени имаме известно намаление, в някои цени имаме известно увеличение. Има поевтиняване при някои сезонни зеленчуци, обаче има увеличение при качествените меса, заяви и Георги Мицов, мениджър на ресторант.
Сега едно вдигане на цените би довело само до по-голям отлив и няма да има никаква логика.
Напомнят и че никога не са обещавали, че намаленото ДДС ще намали и цените. Цените няма да се свалят. Идеята е да не се вдигат, допълни Алибегов.
А разликата от 11% в данъка отивала обратно в бизнеса.
За да може той да се стабилизира, да поеме тези загуби от 3-те месеца, да възстанови персонала си на работа, уточни още той.