Кметът на Ловеч се включи в празника на Свети пророк Илия

Община Ловеч
share

„В Деня на Свети пророк Илия се помолихме за здраве, за избавление от всякакви беди. Помолихме се любовта да влезе във всеки дом. Да бъде!“. Това написа в своята страница във Фейсбук на 20 юли кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Този ден тя се включи в честването на християнския празник на Свети пророк Илия в параклиса в ж. к. "Младост" в Ловеч, който носи името на пророка. Литургията отслужи лично Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение със свещеници.

На присъстващите миряни по традиция бе раздаден курбан за здраве. Параклисът в ловешкия квартал е построен през 2009 г. чрез дарения, а на следващата година бе осветен. Главен радетел на идеята е отец Вениамин, като храмът е знак на благодарност към свети Илия.

Сградата с градината е много приятна гледка сред панелните жилищни блокове и любимо място за вярващите в квартала. Свети Илия се тачи от всички християни, защото е най-големият библейски пророк и заедно с Моисей -  двама велики старозаветни мъже. Освен това Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката.

Водещи новини

Още новини