Тома Белев разясни какви ще са последствията за Рила, ако там бъде положен чакъл

БТВ
share

Начина, по който е организирано всичко, цялата тази техника при езерата е просто недопустимо. Заради тежката техника в момента на тази територия имаме увреждане на осем декара от тези пътеки. Очевидно в Министерството на околната среда и водите липсва нужният капацитет как това трябва да бъде направено. Така коментира бившият директор на природен парк "Витоша" Тома Белев строителните дейности в национален парк "Рила".

Той предупреди, че при първия по-сериозен дъжд или топене на снеговете този чакъл, който сега полагат, ще се разпилее по езерата и поляните, което би нарушило екосистемата в планината.

Бойко Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила

Този чакъл просто ще отиде в езерата, защото нищо не е обмислено. Трябва да има процедури, трябва да има оценка на въздействието върху околната среда. Специално за този инфраструктурен проект са усвоени към три милиона лева. Пак ще повторя, че има липса на капацитет в Министерството на околната среда и водите. Ако решат все пак да спазят закона, трябва да направят задължително оценка на въздействието върху околната среда, независимо че проекта вече е в ход, коментира той.

,,Ще има нарушение в екосистемите, ако този чакъл се разпилее по езерата и поляните'', алармира още веднъж Тома Белев от ефира на bTV.

Водещи новини

Още новини