Тома Белев: Просто съм зашеметен от непрофесионализма, настанал в МОСВ

  • 30 ноември 2022 14:55

  • 789
  • 0
Тома Белев: Просто съм зашеметен от непрофесионализма, настанал в МОСВ
© личен архив

Тома Белев, е председател на Асоциацията на парковете, бивш дългогодишен шеф на НП Витоша” и екс зам.-министър на МОСВ в предходното правителство. Тома Белев е изявен природозащитник от години и политически активист от ДБ.

Гледах служебния министър на околната среда при Цънцарова в неделя. Там с гордост съобщи, че е издала заповед за новите цели на защитена зона "Кресна-Илинденци", предложени от частната търговска фирма "Дикон". Изненадох се, защото не бях чул за тази процедура и я проверих тези дни.

Просто съм зашеметен от непрофесионализма настанал в МОСВ.

Действително е издадена заповед с целите, предложени от тръговска фирма, като процесът е протекъл супер бързо и с прескачане на разпоредбите на законите:

- протоколът на НСБР е одобрен от министъра, въпреки че в него и в ососбенно мнение към него има данни, че търговската фирма и НСЗП не са се съобразили с налични научни данни, което е нарушение на Директивата за хабитатите и Закона за биологичното разнообразие;

- министърът не е внесъл изменените цели за приемане от Министерски съвет, както изисква закона за биологичното разнообразие разтълкуван от Конститурционния съд в решение по конституционно дело 14/2020;

- министърът е одобрил целите, без да се спази закона за биологичното разнообразие изискващ предварителна промяна на формуляра на зоната основан на специална инструкция, каквато не е издадена още;

- министърът даже не е спазил общият ред за издаване на общи административни актове, определен в Административно процесуалният кодекс;

- даже не си заслужава да споменавам пропусната процедура по екологична оценка, при тези нарушения на решение на Конституционен съд, на АПК и на специалиазирания закон. Явно министърът много е бързал да одобри целите представени му от търговската фирма и обслужващи интересите на друга частна фирма с интерес заа строителство.

Тези множество нарушения, според мен, водят до нищожност на издадената заповед, но за съжаление показват поредното обслужване на корпоративни интереси от служебният кабинет.

Време е да се разбере, че наука се прави от научни организации. Време е да се разбере, че законите трябва да се спазват и от държавните органи, иначе властва беззаконието.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
789 0

Свързани новини

Водещи новини