Предлагат с 2 г. по-малко затвор за кражба на кола

share

С 2 г. по-малко затвор за кражба на кола се предвиждат в предложението за промени в Наказателния кодекс. Проектът предвижда задигането на автомобил да се наказва с максимум 6 г. затвор вместо досегашните 8 г. За кражбата на кола със сила и заплаха апашите да получават най-много 10 г. в пандиза вместо 12 г., пише още в предложенията, съобщава в. "Монитор".

Тенденцията в проекта, изготвен от Министерство на правосъдието, е таванът за някои престъпления да е по-нисък, но извършителите да получават яки глоби. Ако парламентът приеме новостите, ще отпадне и доживотната присъда без право на замяна.

За отвличане досега най-тежкото наказание бе от 10 до 20 г. затвор или решетки до гроб. Експертите обаче предлагат при особена жестокост похитителите да са застрашени от 5 до 15 г. в пандиза, но и от конфискация на имотите им.

За трафик на хора законът позволява от 3 до 10 г. затвор и максимална глоба от 50 000 лв. Специалистите обаче са преценили, че присъдата трябва да е от 3 до 15 г., а глобата – от 20 до 150 000 лв. Извършилите на длъжностно престъпление да получават от 1 до 5 г. решетки вместо настоящите от 1 до 10 г., но да им се отнема половината имане, предлага работната група към МП. Пощадени обаче са контрабандистите. Сега ги грозят от 3 до 10 г. пандиз и от 20 до 150 хил. лв. глоба. Предложението е паричната санкция да няма минимум, а таванът да е 20 бона.

Изнасилвачите да лежат най-много 15 г. вместо досегашните 20 г., пише в проекта.

В унисон със споровете около международното споразумение АСТА, експертите искат по-строги мерки срещу плагиатството. В НК максималното наказание е 8 г. затвор и 15 000 лв. глоба. Предложението е при значителни нанесени вреди плагиатите да отидат за 10 г. в пандиза и да дължат 20 000 лв. глоба, както и да има опасност да се разделят с имуществото си. Проектът предвижда да няма таван за глобата за осъдените за пране на пари, а минимумът да е 3000 лв.

От кодекса може да отпаднат престъпления като спекула, безделничество и просия. НК е писан през 1968 г. и според експертите тези състави са изостанали от времето на социализма. Още през 2010 г. главният прокурор Борис Велчев настоя затворът за 50 престъпления да отпадне и те да се наказват само с глоба.

Тези текстове са „мъртви” и не се използват, обясни тогава той. Подобна препоръка към страната ни бе направена и от Европейската комисия.

До 15 май неправителствени организации, държавни ведомства, вузове и др. институции ще могат да изпратят мнението си до МП. След получаването на всички бележки и предложения се предвижда широко обществено обсъждане на проекта за новия НК.

Водещи новини

Още новини