Бойко Ноев: НСО е безконтролна, охранява по мутренски

БТВ
share

Сапуненият сериал с Националната служба за охрана продължава, защото нищо не се променя. Това е една безконтролна служба, създадена от властта, за да черпи облаги и привилегии. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият министър на отбраната Бойко Ноев  в коментар на темата трябва ли да се реформира НСО, след като офицер от службата бе обвинен за организатор на убийството на Станка Марангозова. 

Тази служба не е ничия, тя не подлежи на контрол. Когато имаме служба, която не подлежи на контрол, имаме всякакви такива събития, заяви Ноев.

1200 души пазят трима души официално – това е НСО. За висшите длъжности, които трябва да бъдат пазени,  спокойно може да се грижи едно звено от специалната полиция, както е в другите държави. Начинът на охраняване е унизителен за България – той е демонстративен, мутренски. Това е едно лошо петно за България – слага я сред страните, където стават страшни работи, едва ли не всеки момент могат да те убият. В нормалните държави няма такова нещо, подчерта бившият военен министър.

Окончателно: Постоянен арест за подполковника от НСО, организирал убийството на Станка Марангозова

Тази служба е гледало на комунистическото УБО (Управление за безопасност и охрана – б.р.), измислена да създава привилегии, а не да охранява, посочи Бойко Ноев.

С един прост закон тази служба може да се закрие и да се трансформира. За да има реформа, трябва да има политическа смелост. Президентът каза А, но не каза Б. Трябва да прояви политическа смелост. Не е вярно, че няма пълномощията за това, каза още Ноев.

Водещи новини

Още новини