Десетки сезонни работници от Родопите изкараха карантина и пак заминаха в чужбина

getty images
share

Голяма част от жителите на родопското село Црънча работят в чужбина. След кризата те се прибраха в България, но сега се оказва, че са решили да отидат отново в страните, в които работят - Великобритания, Германия.

"Във Великобритания имаме 74 човека, които вече са заминали, 35 са в Германия, в Гърция - 6, в Нидерландия - 7. Върнаха се от Германия, изкараха карантината и всички пак заминаха. 18-20 човека до края на май ще тръгнат за Англия", обясни кметът на с. Црънча Недко Хаджиев в ефира на Bulgaria on air.

Германия позволи влизането на българските сезонни работници в страната през седем летища

По думите му всеки човек се притеснява за здравето си, но решението е чисто икономическо. Хората са се доказали на работните си места там, получили са покани и е трябвало да заминат да работят, не са имали избор, посочи той.

"Всеки се притеснява за препитанието на семейството, на децата, и хората си тръгнаха.

Те са в селскостопански райони, не са в големите градове, където има пикове. Те са повече по полетата", допълни Хаджиев.

"Тук под карантина имаше 24 човека, изтекоха им сроковете, още шестима има под карантина. Не е имало симптоми до този момент, нямаме заразени, нормален е животът тук",  сподели още кметът на Црънча.

От думите на Недко Хаджиев стана ясно че в Црънча и околните села главният поминък е бил тютюнопроизводството, но в момента само едно семейство сее тютюн. Причините са изкупните цени невключването на тютюнопроизводството в европейските субсидии и други. Хората получават едва 3-4 хил. лева за тежкия труд, който полагат цял сезон и заради това са се отказали.

Водещи новини

Още новини