Земеделският министър Мирослав Найденов разби общоприетото схващане, че козунак се меси най-трудно като обяви: „Козунак се меси лесно. Мога го и аз".
По принцип за всяка домакиня е ясно, че е цяло изкуство да се замеси обредния хляб, а за сполучливото му приготвяне се изисква много време, майсторлък и помещения със специални температури.
Във Варна земеделският министър изрази недоумение как може българските дами да не умеят да месят козунаци. Министърът призова всички домакини да замесят великденските козунаци вкъщи, за да им излезе по-вкусно и по-евтино.
„Казах го не толкова като шега, а като призив да запазим и възродим тази традиция. Няма нищо по-хубаво от това на Великденската трапеза да се сложи нещо, направено вкъщи. Нека нашите съпруги, дъщери да се научат", каза още Найденов. Според него домашният козунак със сигурност ще бъде по-евтин, по-истински и по-вкусен, когато освен продуктите, в него се вложи и хубаво настроение.
В седмицата преди Великден големите търговски вериги ще предложат промоции на яйцата, прогнозира министър Найденов. По думите му стойността на едно яйце, когато излезе от фермата, е 18 стотинки, а след надценката неговата стойност не би следвало да надвишава 30 стотинки. Яйцата ще са качествени, а агенцията по безопасност на храните е най-силно работещият орган в момента в министерството. „Там, както се казва, лабаво няма", отбеляза още Найденов.
Mинистърът на земеделието и храните посети Варна, за да се срещне с рибарите от задържания в Румъния български кораб. Плавателният съд се завърна в родината, след като почти година бе задържан.
Мирослав Найденов сам меси козунаци
- 04.04.2012 | 17:02
- 648