Колите ни без тютюнев дим

Булфото
share

За това настояват 63% от българите, показва проучване на Министерството на здравеопазването (МЗ). Хората масово искат солени глоби за всеки дръзнал да запали в парка, дори ако много му се прииска да си дръпне, докато е на пикник в планината, лови риба в реката или отморява на плажа.

Повече от половината наши сънародници са категорично против изключенията за тютюнопушене, дори то да е само имитация с електронна цигара, пише "Монитор".

80 на сто от върлите противници не само на цигарите са основно висшисти и хора, навършили 55-годишна възраст. За анатемата на тютюна се обявяват по-равно не само гражданите, но и жителите на по-малките населени места. Някои дори предлагат пушенето да бъде разрешено на някои места като на перона, например, но само ако тютюнджията си плати такса от 1000 лв.

Голяма част дори от дългогодишните пушачи вече не са много категорични, че трябва да има сектори и за тях на обществените места. 37 на сто от тях, независимо че пушат редовно, заявяват, че е редно да има забрана за пафкането на обществени места.

По-голямата част от обществото подкрепя и предложението на МЗ за намаляване на рекламата на тютюневи изделия, показва още проучването на здравното ведомство. За ограниченията са се обявили 55% от населението, респективно 41 на сто от пушачите. Проект на ведомството предвижда от 2012 г. цигарите и тютюна да бъдат свалени от витрините дори на специализираните магазини, а всякакви други изделия с форми и названия на атрибути, подсказващи пушене, да бъдат забранени. Ако идеята бъде приета, то шоколадовите вафли „пурички” ще трябва да променят названието си, а цигарените дъвки да бъдат спрени от производство и внос у нас.

Данните на МЗ сочат и реално намаляване на пушачите сред младите хора.

От проучването става ясно, че с 5% е спаднал броят на пушачите сред младежите между 13 и 15 години у нас за пет години. Обяснението на анкетирането е: „Вече не е модерно.” През 2002 г. към цигарите са посягали 33,1% от българските младежи, а през 2008 г. - 28,2%, показва проучването “Глобално изследване употребата на тютюневи изделия от младите хора” на Световната здравна организация. През 2002 г. са пушили 39,4% момичета, а през 2008 г. - 31,6 на сто. Изследването показва още, че повечето младежи, които посягат към цигарите, живеят в семейства на пушачи.

Водещи новини

Още новини