Бивши министри лобирали за българско гражданство

share

Депутатите от комисията "Първанов-Марин" обмислят дали иманеобходимост от законодателни промени в Закона за българското гражданство, които по-добре да регламентират понятия като "особени заслуги към страната" и "голям инвеститор".

Това се налага заради факта, че масово е раздавано българско гражданство заради солидни инвестиции в страната. От справката на комисията става ясно, че бившият енергиен министър Румен Овчаров предложил за българско гражданство Абдулах Орбеин от Турция, заради това, че е собственик на фирма в Ботевград, дава работа на 300 българи и оборотът на фирмата му възлиза на 1 милион долара. Освен това Орбеин имал резолюция за българско гражданство от Иван Драшков.

Яне Янев, председател на комисията, е изумен, че докато някои чакат по 7-8 години, за да станат българи, други стават по бързата процедура. Така например Викар Озме от Колумбия получава българско гражданство за 22 дни по препоръката на бившия културен министър Стефан Данаилов.

Емел Етем давала препоръки за българско гражданство най вече на спортисти, които ставали българи по ускорената процедура за 16 дни. Благодарения на нея българин става играчът на „Левски" Лусио Вагнер.

Веселин Близнаков, бивш военен министър, направил българска гражданка служителката си Татяна Колчева заради това, че била стриктна в изпълнение на служебните си задължения.

В 60-70% от случаите министрите предлагат съответни лица да получат българско гражданство, без да се спазва законът, убеден е Яне Янев. Той е категоричен, че част от побългарените впоследствие развивали криминална дейност.

Голяма част от министрите са залоупотребили с власт и служебно положение, смята Янев. Според него те са предлагали без сериозни основания лица, които да придобият българско гражданство. В периода 2002-2006 министрите основно предлагали за българско гражданство лица заради развивана от тях търговска дейност или значителен оборот.

5 лица с такъв мотив предложила бившата социална министърка Емилия Масларова. Елена Шемет внесла в България 1 милион долара от хотелиерска дейност и затова Масларова я препоръчала за българско гражданство.

Петър Мутафчиев препоръчал Анатоли Вишневски заради сериозните му инвестиции в България. Оказало се, че мъжът има търговско дружество в Разград и фирма в Исперих. Евгени Музика става българин пък заради компанията си за чартърни полети.

 

Водещи новини

Още новини