Мирослав Найденов: Яйцата не трябва да са по-скъпи от 30 ст.

share

Себестойността на яйцата е 18 стотинки. Това каза в предаването „Добро утро, България“ по ТВ7 министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Това е най-високата цена сочи анализа на ведомството. Нормалната надценка прави възможно те да излизат в търговските вериги по 23 ст., а с надценките от магазините те не могат да бъдат по-скъпи от 30ст. Яйцата от свободните кокошки са по-скъпи, но те не са много търсени. Счита се, че това са биопродукти, тъй като разходите са по-големи и не се правят добавки, добави Найденов. Той призна, че е имало тенденция за повишение на цените на яйцата.

В рамките на една седмица обаче яйцата у нас скочиха с 50%, което си беше чиста спекула. Търговските вериги обявиха, че ще свият печалбите си, а Съюза на птицевъдите обещаха да продават по 23 ст., припомни земеделският министър. Подобна е била практиката и на коледните празници,когато а първи път имаше цени, които преди празниците бяха по-ниски от обичайните. Това се оказа печеливша тактика и реализираха много големи обороти, убеден е Найденов.

28 млн. лв са приготвени за подпомагане на животновъдите, за да бъдат компенсирани за нарасналите си разходи за фураж и горива. Държавни субсидии се плащат още от декември, посочи земеделският министър.

Водещи новини

Още новини