Разследват схема за освидетелстване на ромчета пред ТЕЛК

share

Мними психично болни ромчета може да се окажат поредната схема за източване на социалните фондове на държавата. Такова съмнение вече се проверява в Плевен, където местната здравна каса дори подаде сигнал до прокуратурата.

Разследва се схема за освидетелстване пред детския ТЕЛК и фалшиво инвалидизиране за измъкване на пари от "Социално подпомагане", информира в. "Стандарт".

Съмненията възникнали през септември м. г., когато бил регистриран прекомерно голям брой деца с умствена изостаналост с придружаващо заболяване епилепсия или обратното. Според шефа на РЗОК Мартин Митев областта изведнъж се превърнала във водещ ендемичен район. От четвъртото тримесечие на 2010 г. до първото на 2011 г. били регистрирани като епилептици или умствено изостанали 80 ромчета.

Касата успяла да провери 30 от случаите. Тогава били засечени очевидни противоречия в данните от първичните документи и епикризите от извънболничното лечение. Митев обясни, че получил устни сигнали от джипита за това, че те били притискани от мургавите родители да издават направления на децата им, за да ги лекуват от психозаболявания. Част от ромите били и открито агресивни.

Водещи новини

Още новини